Prosta, smaczna, efektowna wizualnie…, ale nie taka sama jak zwykle. Jajecznica ma wiele odsłon – tym razem proponuję Ci ją w opcji omlet z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.
Przepis z gatunku ” na oko” – jednak mam nadzieję, że bez problemu uda Ci się go wykonać. Co będzie potrzebne?
- jajka – zależnie od stopnia zgłodnienia i ilości osób – można przyjąć np. 2 na głowę:)
- opakowanie mini mozzarelli (małe kuleczki)
- pomidorki koktajlowe
- olej lub masło
- ulubione przyprawy – np. świeża bazylia, pieprz, sól.
Jak zrobić omlet z mozzarellą?
- Część pomidorków kroimy w czwórki, podobnie mozzarelle – zostawiamy tyle, by zostało do ułożenia na wierzchu tej „jajecznej pizzy”.
- Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy energicznie widelcem.
- Dodajemy przyprawy, zioła.
- Wsypujemy pokrojone pomidorki i ser mozzarella
- Na patelni – rozgrzewamy nieco tłuszczu.
- Wlewamy masę jajeczną.
- Smażymy na średnim ogniu, aż stężeje również nieco z wierzchu.
- Teraz cześć trudniejsza – trzeba dokonać „przewrotu”. W tym celu można delikatnie zsunąć placek na płaski talerz, a następnie delikatnie umieścić go na patelni – stroną, która jeszcze nie została upieczona.
- Smażymy dalej – umieszczając na „placku” połówki pomidorków i mozzarelli. Zyska na atrakcyjności, jeśli dołożymy też kilka listków bazylii.
- Gdy wszystko już stężeje, a ser delikatnie zacznie się topić – gotowe… Można rozpocząć ucztę!

……..
Zdjęcie główne fot. pixabay.com
Dodaj komentarz