Co dziś na śniadanie? Omlet z mozzarellą!

Prosta, smaczna, efektowna wizualnie…, ale nie taka sama jak zwykle. Jajecznica ma wiele odsłon – tym razem proponuję Ci ją w opcji omlet z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi.

Przepis z gatunku ” na oko” – jednak mam nadzieję, że bez problemu uda Ci się go wykonać. Co będzie potrzebne?

  • jajka – zależnie od stopnia zgłodnienia i ilości osób – można przyjąć np. 2 na głowę:)
  • opakowanie mini mozzarelli (małe kuleczki)
  • pomidorki koktajlowe
  • olej lub masło
  • ulubione przyprawy – np. świeża bazylia, pieprz, sól.

Jak zrobić omlet z mozzarellą?

  1. Część pomidorków kroimy w czwórki, podobnie mozzarelle – zostawiamy tyle, by zostało do ułożenia na wierzchu tej „jajecznej pizzy”.
  2. Jajka wybijamy do miseczki i mieszamy energicznie widelcem.
  3. Dodajemy przyprawy, zioła.
  4. Wsypujemy pokrojone pomidorki i ser mozzarella
  5. Na patelni – rozgrzewamy nieco tłuszczu.
  6. Wlewamy masę jajeczną.
  7. Smażymy na średnim ogniu, aż stężeje również nieco z wierzchu.
  8. Teraz cześć trudniejsza – trzeba dokonać „przewrotu”. W tym celu można delikatnie zsunąć placek na płaski talerz, a następnie delikatnie umieścić go na patelni – stroną, która jeszcze nie została upieczona.
  9.  Smażymy dalej – umieszczając na „placku” połówki pomidorków i mozzarelli. Zyska na atrakcyjności, jeśli dołożymy też kilka listków bazylii.
  10. Gdy wszystko już stężeje, a ser delikatnie zacznie się topić – gotowe… Można rozpocząć ucztę!

 

Jajecznica z mozzarella -przepis

Źródło zdjęć: Joanna Wilgucka-Drymajło

 

……..
Zdjęcie główne fot. pixabay.com

Joanna Wilgucka-Drymajło

Joanna Wilgucka-Drymajło

Dziennikarka, redaktorka, autorka e-booka 50 pomysłów na proste życie z dziećmi. Miłośniczka czekolady z orzechami i oregano. Na co dzień "biegam" po Internecie, szukam sposobów na prostsze życie i walczę ze stresem.... nie tylko własnym.

More Posts

Dodaj komentarz

avatar