Co zrobić z cukinii?

Nie przyszłoby mi do głowy, żeby opisywać jak zrobić smażoną cukinię, gdybym nie poznałam kogoś, kto jej jeszcze w takiej formie nie jadł. Do tej pory żyłam w przekonaniu, że smażone plastry z cukinii są znane wszem i wobec, każdemu. Okazuje się jednak, że to błędne założenie.


Mam słabość do „placków” z cukinii – przyznaję. Dorobiłam się jej jeszcze w dzieciństwie – mama nie nadążała z ich smażeniem. Krążki znikały, gdy tylko pojawiały się na talerzu.

Ich plusem jest szybkość przygotowania i niewielki koszt, szczególnie w sezonie na to warzywo.

Miałam okazję zjeść sporo cukinii „własnej” z domowego ogrodu, naszego lub  znajomych – niebo w gębie. Cukinia „sklepowa” nie ma już chyba tej „pyszności”, choć być może to kwestia gustu. Jeśli tylko jest taka możliwość, warto więc cukinię wyhodować samemu czy odkupić, choćby od sąsiada:D

Cukinia smażona 

Składniki

  1. cukinia
  2. jajka
  3. bułka tarta
  4. sól

 

Wykonanie
Najlepiej wybierać cukinię młodą, z mięciutką skórką. Po umyciu, pokroić w średniej grubości plastry. Do jednej miseczki wbić  jajka, a następnie rozbełtać je soląc do smaku. Do drugiej miseczki wsypać bułkę tartą. Na patelni rozgrzać olej („nie żałując” ilości). Każdy plaster cukinii zamoczyć najpierw w jajku, później obtoczyć w bułce i kłaść na patelnię. Smażyć na złoty kolor uważając, żeby nie przypalić.

Gotowe plastry z cukinii dobrze odkładać na talerz przykryty papierowym ręcznikiem – wtedy będą dużo mniej tłuste.

Smaczne są z chlebem, jako np. dodatek do ziemniaków, lub po prostu same:)

 

Cukinia - przepis

 

……………………………..
Zdjęcie główne fot. pixabay.com

Joanna Wilgucka-Drymajło

Joanna Wilgucka-Drymajło

Dziennikarka, redaktorka, autorka e-booka 50 pomysłów na proste życie z dziećmi. Miłośniczka czekolady z orzechami i oregano. Na co dzień "biegam" po Internecie, szukam sposobów na prostsze życie i walczę ze stresem.... nie tylko własnym.

More Posts

Dodaj komentarz

avatar