Jej składniki w połączeniu ze sobą zapewniają prawdziwą ucztę kubkom smakowym. Sałatka z serem feta i oliwkami skradnie Twoje serce, a może raczej żołądek!
Dzięki temu, że da się ją zrobić dość szybko – świetnie nadaje się na wszelkie nie tylko „nagłe” imprezy, czy jako lunch do wzięcia do pracy. Mam nadzieję, że przetestujecie przepis na nią.
Składniki:
- 1 słoik oliwek czarnych bez pestek
- 1 słoik oliwek zielonych bez pestek (lub tylko jeden rodzaj w zależności, które preferujesz)
- 1 ser feta
- 0pakowanie pomidorków cherry (mają słodkawy posmak)
- mix sałat – możesz kupić opakowanie już gotowej mieszanki lub zmieszać swoje ulubione jej rodzaje. Zwróć uwagę koniecznie na datę ważności i sposób przechowywania. Jeśli zauważysz, że „ogonki” listków są brązowawe, lepiej poszukaj innej paczki.
- Kasza kuskus lub drobny makaron (łezki, albo np. malutkie gwiazdeczki) – możesz wypróbować przepis kolejno w obu wersjach.
Wykonanie
Makaron gotujemy, odcedzamy i odstawiamy, żeby ostygł – opcja z makaronem.
Kuskus zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i czekamy, aż będzie gotowy – opcja z kaszą kuskus.
Ilości składników warto dobierać pod ilość osób – inna będzie, gdy sałatkę robimy tylko dla siebie, a inna, gdy ma być podana na spotkaniu rodzinnym, czy ze znajomymi.
Z oliwek odlewamy zalewę, kroimy je na połówki i wrzucamy na sitko.
Sałatę myjemy, możemy dodatkowo ją porwać na mniejsze „strzępki”, odkładamy na sitko.
Pomidorki myjemy, kroimy na ćwiartki lub połówki.
Do większej miski wsypujemy po kolei składniki – sałatę, oliwki, pomidorki, ser feta krojony w drobną kostkę, letni makaron lub kuskus i delikatnie mieszamy.
Po nabraniu sobie porcji sałatki z serem feta i oliwkami warto polać ją obficie oliwą z oliwek. Niebo w gębie…
Zdjęcie główne – fot. Joanna Wilgucka-Drymajło
Dodaj komentarz